Make your own free website on Tripod.com

English version

A Gesta első kollekciója

Az első Gesta kollekció jelenleg hét medálból áll, mindegyik tökéletes mása egy-egy X. századból, vagyis a Honfoglalás korából származó magyarországi régészeti leletnek.

A képek mellett rövid leírásokat talál az eredeti tárgyról és a másolatról, a megrendelőlapot pedig mindig elérheti egyetlen kattintással. A képekre klikkelve nagyobb méretben is megnézheti a modelleket. Kellemes barangolást kíván a Gesta és ne felejtsen el legközelebb is betérni hozzánk!

Név:"Nyíracsád"

A mintául szolgáló hajfonatkorongot szőlőművelésnél találták Nyíracsádon 1936-ban. Eredetileg bronzból öntött tárgy, ábrázolása egy lóhoz hasonló mesés állat. Hátán a samanisztikus "Életfa" három ága látható.
A Debreceni Déri Múzeum tulajdona.
Mérete, formája és ábrázolása megegyezik az eredetivel, az egyetlen változtatás a függesztőkarika hozzátoldása. Anyaga 0.925 finomságú ezüst.

Átmérője: 52 mm vagy 2 inch

Ára: US$46

MEGRENDELŐLAP

Név:"Sas"

Az eredeti tárgy egy övveret készlet darabja volt. Az egyik leggazdagabb magyar régészeti lelőhely, a karosi első temető egyik sírjának lelete. A tárgy az egyik kiemelkedő jelzője viselője rangjának, gazdagságának. A Magyar Nemzeti Múzeum tulajdona.
A másolaton az egyetlen változtatás annak a résznek az elhagyása volt, mely az övre való rögzítésnél elengedhetetlen volt, az ékszernél viszont feleslegesnek bizonyult. A tetején karika a felfüggesztéshez. Anyaga 0.925 finomságú ezüst.

Mérete: 17 mm vagy 5/8 inch.

Ára: US$18

MEGRENDELŐLAP

Név:"Indák"

A hajfonatkorong lelőhelye ismeretlen. Az áttört korong mintáját széthajló indákból alkotta a készítő. Az eredeti korong bronzból öntött és vésett díszítésű. A Magyar Nemzeti Múzeum tulajdona.
A felfüggesztő karika kivételével tökéletes másolat. Anyaga 0.925 finomságú ezüst.

Átmérője: 48 mm vagy 1,7/8 inch

Ára: US$46

MEGRENDELŐLAP

Név:"Kaftán"

A modell alapjául szolgáló kaftánvereteket Észak-Kelet Magyarországon, Rakamaz községnél találták. A sírban fekvő előkelő rangját számos más lelet is jelezte. Az eredeti tárgyat ezüstből öntötték, majd felületén a minta hátterét aranyozták. A Nyíregyházi Jósa András Múzeum tulajdona.
A másolatról egyedül az aranyozás hiányzik, a másik változtatás a függesztőkarika. Anyaga 0.925 finomságú ezüst.

Átmérője: 48 mm vagy 17/8 inch

Ára: US$46

MEGRENDELŐLAP

Név:"Sárospatak"

Két egyazon öntőforma alapján készített ezüst hajfonatkorongot találtak Sárospatakon. A minta részleteit az öntés után poncolóval és vésővel alakította ki a mester. A palmetták faágakat és leveleket mintáznak. A Magyar Nemzeti Múzeum tulajdona.
A másolaton a függesztőkarika kivételével nincs változtatás. Anyaga 0.925 finomságú ezüst.

Átmérője: 47 mm vagy 17/8 inch

Ára: US$46

MEGRENDELŐLAP

Név:"Kenézlő"

Tíz darab ilyen széles övveret maradt fenn a kenézlői temetőnek ebből a sírjából. Palmetta párokkal díszíitett, a Nyíregyházi Jósa András Múzeum tulajdona.
A másolat hátulján nincsenek az övre való illesztéshez szükséges elemek, ezen kívül csak a függesztőkarika hozzátoldása az egyetlen változtatás. Anyaga 0.925 finomságú ezüst.

Mérete: 32 mm vagy 11/4 inch

Ára: US$18

MEGRENDELŐLAP

Név:"Kereszt"

Ezt az ereklyetartó keresztet az észak-kelet magyarországi Tiszaeszláron találták. Előlapján a keresztre feszített Krisztus és talán négy evangelista látható. Az arcok kidolgozása sematikus. A Nyíregyházi Jósa András Múzeum tulajdona. Az úgynevezett szentföldi típusú ereklyetartó mellkeresztek közé tartozik, Bizáncban készülhetett a X-XI. században.
A másolat csak az előlapról készült, az eredeti hátlapján Szűz Mária ábrázolás látható hasonló stílusban. Anyaga 0.925 finomságú ezüst.

Mérete: 64x42 mm vagy 2,1/2x5/8 inch

Ára: US$64

MEGRENDELŐLAP

Vissza az első oldalra

vagy a

Megrendelőlapra